WAAROM IS ONTSPANNEN ZO BELANGRIJK?

WAAROM IS ONTSPANNEN ZO BELANGRIJK?

 

Waarschijnlijk weet je het best wel, dat ontspannen goed is voor jouw gezondheid, maar doe je het vaak genoeg en op een juiste manier?

Dat je jezelf wat vaker zou mogen ontspannen, daar kom je vaak pas achter, als je jezelf juist gestresst voelt, opgejaagd of oververmoeid.
Dat merk je bijvoorbeeld aan je ademhaling, die lastiger rustig te krijgen is, of dat je sneller prikkelbaar bent, dat “je lontje wat korter is”.

In mijn yogalessen leg ik ook wel eens uit, dat het zooooo ontzettend belangrijk voor jouw lichaam & geest is, dat je genoeg ontspant.
Je kunt je voorstellen dat er spierspanning is, bijvoorbeeld in je nek en schouders. Dit zijn best grote spieren in het lichaam, die je ‘gemakkelijk’ kunt aansturen vanuit je hersenen, en dus over het algemeen gemakkelijker bewust kunt ontspannen.
Als je denkt te gaan ontspannen, voel je dit dus ook sneller aan de grotere spieren, of lichaamsdelen in je lijf. Maar wist je dat er ook hele kleine spiertjes zitten in de bloedvaten (groot en klein) die door je lichaam lopen? En hoe bizar is het aantal kilometers van alle bloedvaten in het menselijke lichaam……wel 100.000 kilometer. Dat is 100 miljoen meter !!!!

Er zijn dus kleine spiertjes in de bloedvaten aanwezig, die er met elkaar en aangestuurd door het hart, voor zorgen dat het bloed door het lichaam wordt gepompt. Deze lopen door je organen, en weefsels en zijn niet zo gemakkelijk aan te sturen door je hersenen. Je kunt niet zeggen; “ik ga nu bewust de spieren in mijn bloedvaten ontspannen, zodat ik bijvoorbeeld ook meer rust & ontspanning geef aan de organen in mijn lijf”.

Maar dat gebeurt dus wel in je lichaam. Als jij ontspant, geef je die ontspanning ook door aan ALLES in jou. Alle processen die volledig automatisch plaatsvinden, ontspannen mee, als jij jezelf die rust geeft. Dus……………………….. O N T S P A N jezelf, met grote regelmaat.

Jouw lichaam zal je dankbaar zijn.

Ik geef je graag een aantal TO DO’S om jezelf meer te ontspannen;

Slaap genoeg en goed

Dat lijkt natuurlijk logisch, maar doe jij het? Op tijd naar bed gaan, en lang genoeg slapen. Lekker slapen … ? Het is zo belangrijk om een goede nachtrust te hebben, omdat jouw lichaam oplaadt en weer herstelt, tijdens het slapen. Je kunt beter een boek lezen voordat je gaat slapen, dan op je telefoon nog dingen doen. Het licht op je telefoon zorgt er namelijk voor dat je minder slaaphormonen (melatonine) aanmaakt, maar ook de prikkels die een telefoon geeft, bevorderen je nachtrust niet.

Doe dingen waar jij blij of gelukkig door wordt

Daar kan ik natuurlijk een heel lijstje van maken, maar die lijst kan oneindig zijn, omdat de dingen die JIJ leuk vindt, waar JIJ blij door word, heel anders kunnen zijn dan voor mij. Maar vind je lezen leuk, naar buiten gaan, je nagels lakken, sporten, muziek luisteren. Wat dan ook, doe het zo vaak als je kunt.

Neem dagelijks bewust minimaal 10 minuten (of liever nog langer) tijd voor ‘even niets’

Men noemt dit ook wel mediteren. Gewoon even zitten, liggen en doe verder niets dan dat. Neem de tijd om te voelen hoe het op dat moment met je gaat, om te voelen hoe je lichaam aan voelt, hoe druk of rustig het is in je hoofd. En ontspan. Doe niets, dan dat

Maak je niet (te) druk

Jezelf zorgen maken om van alles, zorgt voor een gestresste mind, maar zorgt ook voor meer spanning in jouw lijf. Waardoor je dus niet volledig kunt ontspannen. Soms helpt het je, om de dingen gewoon wat meer te relativeren. Ik vind het altijd helpen, jezelf de vraag te stellen “wat is het ergste wat er nu kan gaan gebeuren, als …..?”
Vaak kom je er dan achter dat het misschien wel meevalt.
Probeer zoveel mogelijk los te laten, wat je stress of spanningen geeft, en relativeer bewust bepaalde situaties of gedachten.

Gun jezelf  Y O G A

Als je yoga doet, is er echt een heel uur tijd voor jezelf. En kom je jezelf soms ook best wel tegen. Ik probeer in mijn lessen er altijd voor te zorgen, dat jij goed voelt hoe het op dat moment met jou gaat, en ook te voelen wat je misschien nodig hebt. Yoga zorgt voor, de verbinding die je maakt met jezelf, en ook voor het bewust aandacht geven aan je lijf en het denken, waardoor je uiteindelijk makkelijker ontspannen kunt.

Ben je op zoek naar meer ontspanning, en doe je nog niet aan yoga? Geef jezelf dan een gratis proefles cadeau, zodat je kunt bekijken of dit bij je past.

Je bent altijd welkom!

Volg een Proefles

 

Comments are closed.