HET SANKALPA: JOUW HARTENWENS

HET SANKALPA: JOUW HARTENWENS

Afgelopen week deed ik als ‘eind ontspanning’ een klein stukje Yoga Nidra. Yoga Nidra is een heerlijke yoga-vorm waarbij je naar een hele diepe ontspanning zakt.
Eigenlijk ga je naar het herstellend vermogen van jouw lichaam, zoals dat ook gebeurt als je slaapt. Alleen blijf je bij Yoga Nidra met je aandacht bij de les. Of niet….en val je lekker in slaap. Maar zelfs dan wijst onderzoek uit, dat de gesproken woorden toch door jouw onderbewuste worden opgepakt! De uitwerking bij slapen tijdens Nidra, is gelijk aan het wakker zijn.
Een leuk ‘weetje’ is dat een heel uur Yoga Nidra, gelijk staat aan ongeveer drie uur reguliere slaap. Maar zie dat vooral als extra, en niet ter vervanging van jouw slaap uren.

Aan het begin van de Nidra, wordt jou altijd de vraag gesteld, een ‘Sankalpa’ op te laten komen vanuit je hart. Een Sankalpa is een hartenwens. Een wens die je, zonder teveel nadenken, spontaan mag laten opkomen, vanuit jouw hart.

Het is een korte positieve zin, die je in de tegenwoordige tijd laat zijn. Dus jouw hartenwens begint bijvoorbeeld met ‘ik ben…..’ of ‘ik heb…..’

Ik ben ontspannen,
Ik ben de moeite waard,
Ik ben dankbaar,
Ik heb vertrouwen, zijn mooie voorbeelden.

Jouw Sankalpa mag je dan drie keer in gedachten herhalen, alsof dit jouw enige waarheid is. Zo plant je als het ware een zaadje, ter transformatie in jezelf.

Tijdens de opleiding die ik gedaan heb, om deze fijne vorm van Yoga te kunnen geven, kregen wij als huiswerk de opdracht om jouw Sankalpa te bedenken, net nadat je wakker wordt. Zo neemt jouw onderbewustzijn, jouw hartenwens op en neem je die voor de rest van de dag met je mee.

Dus nog vóórdat je jouw ogen opendoet, zeg je drie keer in gedachten jouw Sankalpa op. En daarna begin je aan jouw dag. Dit deed ik, twee weken lang. Wat ik best bijzonder vind, is dat ik mijn Sankalpa van toen nu nog goed weet, vier en een half jaar nadat ik de opleiding heb gedaan. Mijn Sankalpa was: ‘Ik ervaar de rust in mijzelf’.

En geloof het of niet, dit werkt dus heel goed. Ik voelde mezelf rustiger worden, naarmate de dagen verstreken.

Mijn tip aan jou is dus: neem eens een moment voor je zelf, en ontdek wat jouw Sankalpa is.
Ga zitten of liggen in een voor jou rustige ruimte. Sluit je ogen, adem een paar keer diep in, wat langer uit en laat dan jouw hartenwens ontstaan. Deze herhaal je op dat moment drie keer in gedachten. En vervolgens is het in gedachten herhalen van deze wens het allereerste wat je doet na het wakker worden. Dit doe je een of twee weken lang.

Kijk maar eens wat dit doet voor jou.

Ik wens je veel succes en als je de behoefte voelt, om jouw ervaring en verhaal met mij te delen, lees ik dat natuurlijk heel graag!

Stuur mij dan een mail of appje.

Liefs van Samenta

Comments are closed.